Kopernika 2, Nowy Sącz
Wincentego Witosa 1, Chełmiec
Rynek 18, Nowy Sącz
Szwedzka 1, Nowy Sącz
Węgierska 170, Nowy Sącz
Antoniego Dunajewskiego 1, Nowy Sącz
Rynek 4, Nowy Sącz
Lwowska 50a, Nowy Sącz
Jana Pawła II 77D, Stary Sącz
Rynek 23, Nowy Sącz
Jana Freislera 2A, Nowy Sącz
Lwowska 56/7, Nowy Sącz
W Nowym Sączu słowem kebab nazywamy danie kuchni tureckiej, które wywodzi się z języka tureckiego döner kebap i oznacza “obracające się pieczone mięso”. W tradycyjnej kuchni tureckiej danie przygotowywano z baraniny i serwowano z surówkami. Obecnie wyróżniamy ponad 20 rodzajów kebabów, a ze względu na preferencje smakowe Polaków, zamiast baraniego mięsa serwuje się głównie kurczaka lub wołowinę, niejednokrotnie z dodatkiem baraniny lub mięsa indyczego.
Sekret kebaba to nie tylko rodzaj mięsa, dobór odpowiedniej mieszanki przypraw czy czas marynowania. Cały sekret doskonale przygotowanego dania kuchni tureckiej tkwi w sposobie jego pieczenia. Pionowe ustawienie rożna ułatwia spływanie soków i tłuszczu z góry na dół. Dzięki czemu mięso podczas wolnego obracania na rożnie nie wysusza się a po upieczeniu jest smakowicie soczyste.
Kebab może być serwowany na kilka sposobów, w zależności od lokalu gastronomicznego. Najbardziej popularny w Nowym Sączu to kebab podawany w picie lub cieście, rzadziej macy. Kebaba też chętnie zamawiany na talerzu, jako główny i sycący posiłek dnia. Zazwyczaj jest przygotowywany w asyście owczego sera i kilku rodzajów surówek. Często wybieranym dodatkiem są frytki. Warto jeszcze wspomnieć o doskonałych sosach, które uświetniają całe danie. Zazwyczaj lokale mają w swej ofercie kilka rodzajów sosów, przygotowanych według własnej receptury.
Różnica między kebabem a kebapem jest dość subtelna, ale bardzo znacząca dla miłośników prawdziwego tureckiego dania. Tradycyjny turecki kebap jest przygotowywany z baraniny, a jego mięso nie było przemielone. W innych krajach ten szczegół jest często pomijany lub po prostu się o nim nie wie. Jak już wspomniano, w Nowym Sączu najbardziej popularny jest kebab z mielonego mięsa z kurczaka lub cielęciny. Kolejna różnica, to sosy. Oryginalny kebap jest głównie z sosem jogurtowym, za to przy kebabie już mamy większą dowolność. I ostatnia kwestia to dodatki. Oryginalnie podaje się go z natką pietruszki, ponieważ najważniejszy jest smak mięsa. Warto mieć na uwadze, że turecki kebap ma kilka rodzajów, ze względu na różnice regionów z jakich pochodzi. Dodatkowo, jest to najpopularniejsze danie kuchni tureckiej, i by nie jeść ciągle tego samego, stworzono kilka wariacji na temat jednego posiłku.