Władysława Barbackiego 91, Nowy Sącz
Bolesława Limanowskiego 1, Nowy Sącz
Wincentego Witosa 1, Chełmiec
Węgierska 201, Nowy Sącz
Szwedzka 3, Nowy Sącz
Jana Pawła II 20, Nowy Sącz
Lwowska 80, Nowy Sącz
Szwedzka 1, Nowy Sącz
Rynek 13, Nowy Sącz
Dojazdowa 7, Nowy Sącz
Aleje Sucharskiego 52, Nowy Sącz
Rytro 302, Rytro
Jana Długosza 72, Nowy Sącz
Wazów 8, Nowy Sącz
Jagiellońska 14, Nowy Sącz
Ignacego Paderewskiego 40, Nowy Sącz
Kazimierza Wielkiego 3, Nowy Sącz
Tadeusza Kościuszki 19, Nowy Sącz
Czeremchowa 4, Nowy Sącz
Jagiellońska 29/5, Nowy Sącz
Nawojowska 1, Nowy Sącz
Najbardziej popularne danie kuchni włoskiej to nic innego jak płaski placek wykonany z ciasta drożdżowego. W większości, serwowany posmarowany sosem pomidorowym oraz obficie posypany tartym serem. Brzmi banalnie, nieprawdaż? Sprawa jednak się trochę komplikuje, gdy zauważymy, że pizza, jako że wywodzi się z kuchni włoskiej, gdzie używane są tylko najlepszej jakości produkty, jest trudna do odtworzenia poza południem Europy. Co więcej, pizza jest wypiekana w specjalnym, bardzo mocno nagrzanym piecu opalanym drewnem. Tak wiec, przy wyborze pizzy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na produkty, jakie są użyte do jej przygotowania oraz jaki jest sposób jej pieczenia.
W Nowym Sączu największą popularnością cieszy się pizza na grubym i puszystym spodzie. Włosi natomiast najbardziej lubią pizzę na cienkim i elastycznym cieście, być może dlatego, że oryginalnie pizza była wykonana cieście makaronowym. Co do ciasta, to pojawiają się różne trendy w różnym regionach. Coraz bardziej powszechne jest zmiana klasycznego ciasta na bezglutenowe albo bez dodatku drożdży. Możne też spotkać różne wariacje, jak na przykład ciasto z ciągnącym się serem zawiniętym w brzegach pizzy.
I teraz najważniejsza rzecz, czyli dodatki. Jest kilka chętnie wybieranych rodzajów pizzy. Najbardziej powszechny to pizza neapolitana. Tę pizzę we włoskich barwach narodowych można uzyskać z połączenia pomidorów, sera mozzarela i świeżych listków bazylii. Kolejna, chętnie zamawiana pizza to capprisiosa, gdzie oprócz podstawowych składników dodawane są pieczarki i szynka. Poza wymienionymi tradycyjnymi rodzajami pizzy, jest jeszcze jeden rodzaj. Mamy tu na myśli pizze skomponowaną samodzielnie, czyli co kto lubi, a to jest kwestią bardzo indywidualną. Poza powszechnie spotykanymi kombinacjami jak szynka i pieczarki, szynka parmeńska i rukola lub salami i papryka chili, możemy spotkać takie zgrane duety jak pizza z ricottą i papryką albo szpinakiem i tuńczykiem. A może na słodko? Spełnieniem marzeń dla miłośników ze słodkim podniebieniem będzie pizza z nutellą serwowana w jednym z lokali gastronomicznych.
W Nowym Sączu jest kilka świetnie prosperujących miejsc działających od lat z dobrą pizzą. Wiele mieszkańców mimo posiadania swojej ulubionej pizzeri, decyduje się na odkrywanie nowych smaków i chętnie zamawia pizze z nowych miejsc. Lokalne pizzerie zaskakują swoich klientów nie tylko bogatym i różnorodnym menu, ale również daje im możliwość współtworzenia pizzy i pozwala na pełną dowolność w skomponowaniu posiłku dla siebie.